
وظایف پرسنل داروخانه؛ بررسی شرح وظایف
- تیم تحریریه شهرآرا
هر یک از افرادی که در داروخانه کار میکنند، وظایفی مختص به خود دارند. برخی از آنها برای وارد شدن به حرفهی داروخانه، دورههای تخصصی و آموزشی میگذرانند و برخی دیگر، کار را بهصورت تجربی میآموزند. اگر شما نیز قصد دارید داروخانه راهاندازی کنید یا در داروخانه کار کنید، بهتر است با شرح وظایف پرسنل داروخانه بهصورت دقیق آشنا شوید.
آگاهی از این موضوع به شما کمک میکند تا بهتر دربارهی پرسنل موردنیاز یا شغل مناسب خود تصمیم بگیرید. بنابراین اگر آشنایی با وظایف کارکنان داروخانه برایتان جالب و یا به اقتضای شغلتان موردنیاز است، پیشنهاد میکنیم تا انتهای این مقاله از «شهرآرا» با ما همراه باشید.
وظایف پرسنل داروخانه
تمامی کارکنان به سهم خود در رشد و پیشبرد اهداف داروخانه نقش دارند. درصورتیکه هر یک از پرسنل داروخانه نسبت به وظایف خود کوتاهی کنند، نظم داروخانه بههمخورده و کار مشتریان عقب میافتد. البته برای فعالیت در هر یک از شغلهای مربوط به داروخانه، بایستی همیشه دانش تخصصی و اطلاعات دارویی خود را بهروز نگه دارید؛ چرا که ارائهی مشاوره و راهنمایی در مورد داروها و محصولات دیگر، جزو وظایف کارکنان داروخانه است.
موسس داروخانه آبان
کار در داروخانه برای افرادی مناسبتر است که ضمن علاقهمندی به کسب دانش، از کمک به دیگران نیز لذت میبرند. علاوهبر این، افرادی که با مردم (و بهخصوص با بیماران) بهصورت بالینی و بهعنوان بخشی از تیم مراقبتهای درمانی سروکار دارند، بایستی مهارتهای ارتباطی خوبی داشته باشند.
افراد بسیاری در داروخانهها نقشآفرینی میکنند و هرکدام عضو مهمی از سیستم داروخانه محسوب میشوند. ما نیز در این مقاله از «شهرآرا» به شرح وظایف پرسنل داروخانه میپردازیم تا بتوانید تصوری کلی از وظایف هر یک از افرادی که در داروخانه مشغول به کار هستند، پیدا کنید.
گروه معماران شهرآرا متخصص در اجرای دکوراسیون داروخانه
دریافت مشاوره برای طراحی و اجرای انواع دکوراسیون مدرن داروخانه
با تکمیل فرم درخواست مشاوره ، کارشناسان ما با شما تماس خواهند گرفت
شرح وظایف مسئول فنی داروخانه
مسئول فنی داروخانه، داروسازی است که پروانهی کار دارد؛ منتها زیر نظر داروساز دیگری فعالیت میکند. وظایف مسئول فنی داروخانه، شامل نظارت و رسیدگی به امور بعضی از قسمتهای داروخانه است، از جمله: بررسی موجودی داروها و سفارش داروهای موردنیاز، نظارت بر حفظ نظم و نظافت در قفسهها و چیدمان اصولی آنها، آماده کردن داروهای دستساز و ترکیبی و بررسی آلرژی و تداخلات دارویی در بیمار و موارد مشابه.
مسئول فنی داروخانه، به دغدغههای بیماران در مورد سلامت خود گوش میدهد و ممکن است برای درد و کسالت آنها داروهای بدون نسخه (OTC) نیز تجویز کند. بهطورکلی در صنعت داروسازی و بیمارستانها، مسئول فنی بر جنبههای فنی خدمات دارویی و تولید دارو نظارت میکند.
توجه داشته باشید هیچ داروخانهای اجازه ندارد بدون وجود و حضور مسئول فنی به خدماتدهی بپردازد. درصورتی که مالک اصلی داروخانه (دکتر داروساز داروخانه) مسئول فنی آن نیز باشد، میبایست برای مواقعی که در داروخانه حضور ندارد، داروساز دیگری را جایگزین خود کند.

شرح وظایف تکنسین یا نسخهپیچ داروخانه
افرادی که در سمت تکنسین یا نسخهپیچ داروخانه فعالیت میکنند، معمولاً افراد باتجربه و ماهری هستند که زیر نظر دکتر داروساز به امور داروخانه رسیدگی میکنند. شرح وظایف پرسنل داروخانه برای این نقش به این شکل است که تکنسینها، داروهای نسخهی بیماران را آماده کرده و به آنها تحویل میدهند. تکنسین داروخانه نقش مهمی در ادارهی داروخانه دارد و عموماً نمایندهی وجههی بیرونی داروخانه محسوب میشود.
تکنسین یا نسخهپیچ داروخانه، ممکن است برای ورود به بازار کار، دورههای آموزشی لازم را بگذراند یا مهارتهای خود را بهصورت تجربی کسب نماید. همچنین، یک تکنسین داروخانه حرفهای باید بداند چه زمانی پرسشها یا درخواستهای بیمار از حیطه معلومات یا اختیارات او خارج میشود و لازم است بیمار را به دکتر داروساز ارجاع دهد. توصیه میکنیم برای کسب اطلاعات بیشتر و دقیقتر در این زمینه، به مقالهی وظایف نسخه پیچ داروخانه مراجعه کنید.
شرح وظایف دستیار داروخانه
دستیار داروخانه، نقش مهمی در حفظ نظم در جریان کاری داروخانه بر عهده دارد و ممکن است در موقعیتهای مختلفی مشغول به کار شود؛ بهعنوان مثال دستیار داروخانه میتواند در داروخانه بیمارستان، بخش دارویی فروشگاههای بزرگ یا اتاق داروی کلینیکهای تخصصی فعالیت کند.
دستیار داروخانه بایستی رویکرد انعطافپذیری داشته باشد، چرا که گاهی مجبور است در شیفتهای متفاوتی کار کند. در شرح وظایف پرسنل داروخانه، اینطور مشخص شده که دستیارها همیشه باید زیر نظر یک داروساز دارای مجوز یا تکنسین داروخانهی دورهدیده فعالیت کنند.
یکی از مهمترین وظایف دستیاران داروخانه این است که بیماران را بهدرستی راهنمایی کنند و از دانش و اعتمادبهنفس کافی برای این کار برخوردار باشند. بهطورکلی، دستیار داروخانه فردی است که دانش و مهارتهای گستردهای در خود پرورانده است و میتواند بین نقشهای مختلف جابهجا شود.

شرح وظایف مدیر داروخانه
مدیر داروخانه، مسئولیت نظارت بر عملکرد کارکنان داروخانه و ادارهی آن را بر عهده دارد. مدیریت چرخهی توزیع دارو، از خرید دارو گرفته تا انبار کردن و در نهایت رساندن ایمن آن به دست بیماران و مشتریان، جزو وظایف مدیر داروخانه است. علاوهبر این، مدیر داروخانه وظیفه دارد به بررسی و نگهداری سوابق دقیق تراکنشهای مالی و حسابداری داروخانه بپردازد و ضمناً وظیفهی رسیدگی به دعاوی قضایی داروخانه نیز با اوست.
مدیر داروخانه، در مورد تمامی برنامههایی که به توسعهی داروخانه و رسیدن به اهداف مربوط به آن (مانند افزایش فروش و سود داروخانه) کمک میکنند، تصمیمگیری خواهد کرد. علاوهبر این، مدیر داروخانه برنامههای استراتژیک برای رشد و توسعهی داروخانه را نیز اجرا کرده، استانداردهای خدمات را ارزیابی کرده و به بهبود عملکرد کارکنان داروخانه برای بهرهوری بالاتر کمک میکند.
شرح وظایف داروساز داروخانه
دکتر داروساز، کلیدیترین فرد در داروخانه است و وظایف کارکنان داروخانه زیر نظر او اجرا میشود. همانطور که اشاره کردیم، هیچ داروخانهای از لحاظ قانونی اجازه ندارد بدون حضور دکتر داروساز به خدماتدهی بپردازد. داروسازها دورهی آموزشی تخصصی خود را کامل کرده و بعد از گذراندن دورهی کارآموزی، در داروخانهی داروسازی دیگر استخدام شده یا داروخانهی شخصی خودشان را تأسیس میکنند.
یکی از مهمترین مسئولیتهای دکتر داروساز، تعیین و تبیین شرح وظایف پرسنل داروخانه است. داروساز داروخانه، از دانش عمیقی در مورد محصولات دارویی و نحوه مصرف درست آنها برخوردار است و میتواند به بیماران مشاوره دهد، نسخهی آنها را بررسی کند و در صورت لزوم، داروی خاصی را برایشان جایگزین کند. برای کسب اطلاعات بیشتر دربارهی وظایف داروساز در داروخانه، میتوانید به مطلبی که قبلاً در سایت «شهرآرا» برای شما تهیه شده است، مراجعه کنید.

شرح وظایف صندوقدار داروخانه
در هر داروخانهای، مشتری در بدو ورود خود ابتدا با صندوقدار مواجه میشود و بههمین دلیل برای موفقیت در این شغل بهتر است شخص، مهارتهای اجتماعی موردنیاز آن را داشته باشد. وظیفهی صندوقدار داروخانه این است که با رویی گشاده و آرامش خاطر کار مشتری را انجام دهد، بتواند مشکلات و بحرانهای ناگهانی را مدیریت کند و طوری با مشتریان ارتباط برقرار کند که آنها مشتاق باشند باز هم به آن داروخانه مراجعه کنند.
البته شرح وظایف صندوقدار داروخانه، تنها به خدماتدهی به مشتریان محدود نمیشود. امروزه تمامی فروشگاهها و داروخانهها دارای سیستم پرداخت کامپیوتری هستند و همه چیز در رایانه ثبت خواهد شد. ثبت تراکنشهای خریدوفروش در داروخانه و اطلاع از موجودی فروشگاه نیز معمولاً به عهدهی صندوقدار است.
از دیگر وظایفی که صندوقدار داروخانه بر عهده دارد، میتوان به خوشامدگویی به مشتریان، رسیدگی به شکایات آنها، تمیز و مرتب نگه داشتن پیشخوان و محاسبهی وجوه صندوق اشاره کرد.
بیشتر بخوانید: مهم ترین عناصر طراحی داروخانه
شرح وظایف اپراتور داروخانه یا مسئول بخش آرایشی و بهداشتی
تا به اینجای مطلب به شرح وظایف پرسنل داروخانه در بخش دارویی پرداختیم، حال آنکه افرادی نیز در قسمت مشاوره و فروش محصولات زیبایی، بهداشتی و ارتوپدی داروخانه کار میکنند. شخصی که مسئول بخش محصولات آرایشی است، بایستی در مورد ترندهای آرایشی، تکنیکهای آرایش، مواد تشکیلدهنده و کاربرد هر یک از لوازم آرایشی و بهداشتی اطلاعات کافی داشته باشد.
فروشندهی محصولات آرایشی، نیازهای مشتری را بررسی کرده و آنها را رفع میکند. برای موفق بودن در این شغل، میبایست هوش اجتماعی بالایی داشته باشید و مشتریمدار بوده و با طیف وسیعی از محصولات زیبایی آشنا باشید.
مشاور پوست و زیبایی نیز باتوجهبه نوع پوست مراجعهکننده و ترجیحات سلیقهای او و متناسب با بودجهای که در نظر گرفته است، محصولی را به مشتری پیشنهاد میکند. کار کردن در این نقشها مستلزم ترکیبی از آشنایی با تکنیکهای فروش، داشتن دانش گستردهای از ترندهای زیبایی و شناخت مناسب از محصولات مراقبت از پوست و لوازم آرایشی است.

شرح وظایف پرسنل داروخانه بیمارستان
- داروساز: داروساز داروخانهی بیمارستان، مستقیماً با پزشک و پرستارهای داخل بیمارستان کار میکند و از این طریق، بر عملکرد داروخانه نظارت خواهد کرد. داروساز بیمارستان روی نوع و دوز داروی دریافتی بیمار و زمان درست مصرف آن نظارت میکند. حتی ممکن است قبل از ترخیص بیماران، نحوهی مصرف داروهایشان را بهطور مستقیم به آنها آموزش دهد.
- اپراتور: اپراتور داروخانهی بیمارستان، اطلاعات مربوط به دارو و بیمارها را در رایانه ثبت کرده و بهصورت ماهیانه از آن گزارش میگیرد. او نسخهها و درخواستهای دارویی بیمارستان را بررسی میکند و به اطلاع مسئول فنی یا مدیر داروخانه میرساند. اپراتور همچنین وظیفه دارد مجوز داروهای خاص (مانند مخدرها) را بررسی کند و اسناد جداگانهای برای آنها بایگانی نماید.
حال که در مورد شرح وظایف پرسنل داروخانه بیمارستان صحبت کردیم، باید اشاره کنیم که کار در این مکان، فرصتی عالی برای آن دسته از دانشجویان رشتههای مرتبط محسوب میشود که بهدنبال محیطی حرفهای و ارتباط نزدیک با بیماران برای کسب مهارت یا پژوهش هستند. وظایف پرسنل داروخانهی بیمارستان در دو نوع، کار با بیماران بستری شده یا سرپایی دستهبندی میشود.

شرح وظایف پرسنل شیفت شب داروخانه
داروخانههای شبانهروزی، علاوهبر پرسنل شیفت روز، به پرسنل شیفت شب نیز نیاز دارند. البته شرح وظایف پرسنل داروخانه در هر دو شیفت روز و شب تقریباً مشابه است؛ اما باید در نظر داشت که در شیفت شب، معمولاً بیشتر بیماران اورژانسی و بدحال به داروخانهها مراجعه میکنند. بنابراین، پرسنل شیفت شب داروخانه علاوهبر تمامی مواردی که تا به اینجا برشمردیم، وظیفه دارند بتوانند آرامش خود را حفظ کرده و به حفظ آرامش بیمار نیز کمک کنند.
پرسنل شیفت شب داروخانه، باید از سرعت عمل و تصمیمگیری بالاتری برخوردار باشند تا کار بیماران سریعتر انجام شود؛ چرا که گاهی جان بیمار در گروی داروهایی است که چند دقیقه دیر رسیدنشان ممکن است عواقب جبرانناپذیری در پی داشته باشد.
بیشتر بخوانید: دکور داروخانه شبانه روزی
شرح وظایف پرسنل داروخانه بر اساس اهداف، ارزشها و قوانین داروخانهها تعیین میشود و تصمیمگیری در مورد جزئیات آن، به عهدهی دکتر داروساز و مدیر داروخانه است. کار کردن در داروخانه به میزان بالایی مسئولیتپذیری و معلومات و مهارتهای تخصصی و عمومی نیاز دارد.
درصورتیکه هر یک از کارکنان داروخانه کار خود را درست انجام ندهند، مشکلات زیادی در جریان کاری داروخانه بروز خواهد کرد. برای موفقیت در مشاغل مربوط به داروخانه، نباید تنها به یادگیری مهارتهای تخصصی (دانش علمی و فنی) اکتفا کنید، بلکه میبایست مهارتهای عمومی خود (مانند مهارتهای ارتباطی، حل مسئله و مدیریتی) را نیز ارتقا دهید.
در پایان در نظر داشته باشید که استخدام تیمی از کارکنان حرفهای و کاربلد برای داروخانه کار آسانی نیست و در این راستا، جزئیات مختلفی در مورد اخلاق کاری و شخصیت افراد جویای کار وجود دارد که باید آنها را در نظر بگیرید.
وظایف دستیار داروخانه چیست؟
1. حفظ نظم در جریان کاری داروخانه
2. داشتن رویکرد انعطافپذیر
3. راهنمایی درست بیماران
4. افزایش سطح دانش و مهارتهای شخصی
5. و…
وظایف مدیر داروخانه چیست؟
1. نظارت بر عملکرد کارکنان داروخانه و واحد اداری
2. مدیریت چرخه دارو از خرید تا فروش
3. بررسی و نگهداری سوابق دقیق تراکنشهای مالی و حسابداری
4. ارزیابی استانداردهای و نحوه ارائه خدمات
5. و …