تهویه ی داروخانه و فضاهای بستهای که در اون مقدار زیادی دارو نگهداری میشه، از اهمیت ویژهای برخورداره. در بروشور اغلب داروها دمای خاصی برای نگهداری از اونها تعیین شده. بنابراین یکی از مواردی که موقع آمادهسازی بنایی برای احداث داروخانه باید در نظر گرفته بشه، تعیین سیستم تهویه و تنظیم دما با استفاده از دستگاه های تهویه هوای داروخانه هست.
از ویژگیهای داروخانه ی مدرن، استفاده از لوازم سرمایشی و گرمایشی پیشرفته در اون هست. البته بهتره این سیستمها با توجه به آیین نامه وضع شده در این مورد و دکوراسیون داروخانه نصب بشن. گاهی وقتها نصب این دستگاهها اونقدر ماهرانه اجرا میشه که به جزئی از طراحی داخی داروخانه تبدیل میشن.
در این مطلب ابتدا در مورد اهمیت تهویه داروخانه و شیوههای تهویه توضیحاتی میدیم. سپس چند مورد از تجهیزات سرمایشی گرمایشی رو به شما معرفی میکنیم. در آخر هم یه توضیح کوتاه و مختصر در مورد تهویه هوشمند و اهمیت اون در مکانهایی مثل داروخانه میدیم.
اگه قصد افتتاح یه داروخانه ی مدرن بر طبق آیین نامه دارید با ما همراه بشید.
دستگاه تهویه هوا چیست؟
به تجهیزاتی که دما، رطوبت، فشار و کیفیت هوا رو در محیطهای بسته تنظیم میکنن، دستگاه تهویه هوا گفته میشه. اغلب این دستگاهها بسیار پیشرفته بوده و با استفاده از فنآوریهای روز دنیا کار میکنن.
اهمیت تهویه ی داروخانه
استفاده از دستگاههای تهویه مطبوع سالهاست که در بیشتر کشورهای دنیا رایج شده. عواملی مثل گرم شدن دمای زمین و شیوع بعضی ویروسهای هوابرد، رواج بیشتری به استفاده از این سیستمها داده.
در چند ماه اخیر همهگیری کرونا به یکی از مهمترین مسائل زندگی تبدیل شده و بسیاری از مشاغل رو تحت تاثیر خودش قرار داده. تحقیقات نشون داده این بیماری اغلب از طریق هوا منتقل میشه و افراد رو بیمار میکنه.
با بالا رفتن آگاهی مردم در مورد راههای انتقال ویروس، اغلب فروشگاهها به فکر تقویت سیستم تهویه هوا در فروشگاههاشون افتادن. در این بین تهویه ی داروخانه به دلیل مراجعه بیماران یا افراد مشکوک به کرونا، اهمیت بیشتری داره.
تجهیزات تهویه هوا: مزایا و معایب
اگه به ساخت و معماری بناهای قدیمی توجه کنیم، متوجه میشیم که تامین هوای تازه از قدیم برای مردم اهمیت زیادی داشته. در اون زمان معماری بناها رو بهگونهای طراحی میکردن که هوا بهطور طبیعی در ساختمان گردش کنه.
تبدیل معماری سنتی به مهندسی و ساخت آپارتمان، هتل، ساختمانهای اداری و تجاری، سولهها و بیمارستانها استفاده از دستگاههای تهویه را الزامی کرده. مؤثر ترین روشهای تهویه عبارتند از: دستگاه VRF ، دستگاه GHP ، سیستم موتورخانه مانند چیلر، اسپیلت، داکت اسپیلت و…
در این مقاله چند مورد از دستگاه های تهویه هوای داروخانه که کاملا مناسب هستند رو توضیح میدیم.
- اسپیلت: این وسیله سرمایشی که نسل بعدی کولرهای گازی هست، طرفدارهای زیادی نسبت به مدلهای دیگه کولر داره و از رایجترین نوع کولرها بهشمار میره. از مزایای این نوع کولر، قابلیت تنظیم دما و رطوبت در حد استاندارده. از مزیتهای دیگهش زیبایی، نصب آسون و بیصدا بودنشه! بهصورتی که بعد از نصب و راهاندازی، صدایی از اون به گوش نمیرسه. ظاهرش هم به دکوراسیون داروخانه آسیبی نمیزنه. بعضی از مدلها مصرف برق بالایی دارن که موقع خرید باید به این نکته توجه بشه و مدلی رو انتخاب کنید که مصرفش با برق منطقه تناسب داشته باشه.
کمپرسور این نوع کولر، بیرون از ساختمان قرار میگیره و اگه ارتفاع بنا بلند نباشه، روی پشتبام قرار میگیره و هیچ آسیبی به نمای بیرونی داروخانه وارد نمیشه.
- داکت اسپیلت: این وسیله یکی از لوازم سرمایشی گرمایشی است که در فصول مختلف دمای محیط رو تنظیم میکنه. این وسیله از دو بخش کندانسور (یونیت خارجی) و هواساز (یونیت داخلی) تشکیل شده که هر کدوم از اینا قسمتهای مختلفی دارن. عملکرد این دستگاه برای خنک کردن محیط مثل کولرهای گازیه ولی برای گرم کردن از جریان آب گرم داخل داکت اسپیلت استفاده میکنه.
از مزایای این دستگاه: قیمت مناسب نسبت به سیستمهای دیگه، فیلتر کردن هوا، کوچکی کانالها نسبت به کولر آبی و راندمان بالا و چند مورد تخصصی دیگه هست.
- چیلر: امروزه چیلرها از اصلیترین دستگاههای سرمایشی در ساختمانها و کارخانهها محسوب میشن. چیلرها دو دسته هستند تراکمی و جذبی و بهطور کلی با استفاده از آب سرد و از طریق فنکویل یا هواساز، بخشهای داخلی ساختمان یا کارخانه رو خنک میکنن. اصلیترین مزیتهای این دستگاه استفاده بهینه از انرژی و هزینهها، جلوگیری از آلودگی صوتی و توانایی تولید آب سرد و گرمه که در همه جا کاربرد داره.
- مینی چیلر: این نوع دستگاه خنککننده نسبت به کولرهای گازی و اسپیلت طول عمر بالاتر (حدود ۱۸ سال) و مصرف برق پایینتری دارند. در بعضی از مدلها با ظرفیت برودتی پایین، بهتره از برق تکفاز استفاده بشه! به همین دلیل گزینه بهتری نسبت به کولرهای دیگه هستند. از طرفی قیمت بالا و بزرگی این نوع دستگاه موجب شده سازندگان استقبال زیادی از این دستگاه نداشته باشند و این مورد از معایب اصلی این نوع تجهیزات خنککننده هست.
تهویه مطبوع هوشمند
در بعضی از مکانها که از مواد خوراکی یا شیمیایی حساس نگهداری میشه، همیشه دما باید ثابت بمونه. اغلب داروها باید در شرایط و دمای مخصوص نگهداری بشن. به همین دلیل بهتره موقع انتخاب تجهیزات برای تهویه ی هوای داروخانه، به این مورد توجه ویژه بشه.
سیستم تهویه ی هوشمند با استفاده از دستگاههای پیشرفته، دما و رطوبت فضای مورد نظر ما رو بهصورت اتوماتیک تنظیم میکنه.
کلام پایانی
امروزه تولید، نگهداری و فروش دارو به یکی از مشاغل پرسود دنیا تبدیل شده. اما راهاندازی این بیزینس باید مطابق با آیین نامه و مقررات تعیین شده از سوی دولت باشه. از اونجایی که نگهداری و فروش دارو ارتباط مستقیمی با سلامت مردم داره، قوانین وضع شده تا ریزترین نکات رو هم در بر میگیره.
این مقررات در مورد متراژ و نوع دکوراسیون داروخانه، استفاده از تجهیزات و دستگاه های تهویه هوای داروخانه، تحصیلات و سابقه کاری پرسنل و موارد دیگه تنظیم شده است. در یک داروخانه ی مدرن و موفق، تمام نکات برای رفاه حال پرسنل و مشتریها در نظر گرفته میشه و با بالاترین دقت اجرا میشه. از تهیه صندلیهای راحت برای زمان انتظار، تا دما و کیفیت هوای فروشگاه در کیفیت کار تاثیر داره و موجب رضایت و جذب بیشتر مشتری میشه.