
بخش های داروخانه؛ هر داروخانه از چند قسمت تشکیل شده است؟!
- تیم تحریریه شهرآرا
هر داروخانه از چند بخش تشکیل شده که وجود هر یک از آنها اهداف خاصی را دنبال میکند. با اینحال تمامی قسمتهای مختلف داروخانه، بایستی به شکلی طراحی شوند که باعث حفظ مشتری شده و مشتریها را دوباره به فروشگاه بازگردانند. گروه طراحان شهرآرا، متخصص در طراحی دکوراسیون داروخانه، داروخانههای شما را به نحوی طراحی میکنند که علاوهبر بیشترین استفاده از فضا، قسمتهای داروخانه بهخوبی نمایانگر هویت اصلی برند شما باشند. در این مقاله از شهرآرا به معرفی بعضی از اساسیترین بخش های داروخانه، مانند بخش تحویل نسخه، انبار، اتاق مشاوره و… خواهیم پرداخت.
اهمیت بخش های داروخانه
مشتریان امروزی، بهویژه در صنعت دارو، دیگر صرفاً از فروشگاههای بزرگ با محصولات ارزانقیمت استقبال نمیکنند؛ بلکه این محیطهای جذاب، تمیز و کارآمد هستند که میتوانند به ایجاد تجربهی خرید مطلوب برای مراجعهکنندگان کمک کنند.
موسس و مدیر داروخانه دکتر گلافشان
عوامل بسیاری در تضمین موفقیت یک داروخانه نقش دارند؛ از انتخاب بهترین مکان و لوکیشن گرفته تا چیدمان مناسب و تهیهی تجهیزات موردنیاز. همانطور که بارها اشاره کردیم، بخش بزرگ و مهمی از این موفقیت ناشی از طراحی درست داروخانه است. از منظر خردهفروشی و دید بازاری، داروخانه از انواع فروشگاههایی است که دائماً مشتری دارد.
اما با بیشتر شدن تعداد داروخانهها، چگونه میتوان از رقبای خود پیشی گرفت و مشتریان بیشتری جذب کرد؟ پاسخ به این سؤال کمی طولانی است. بهطور خلاصه، دسترسی بهتر، قرار داشتن در معرض دید مشتریان بالقوه و همچنین آشنایی با بخش های داروخانه و اینکه چگونه میتوان برای ارتباط با مشتری رابطهی مناسبی میان این بخشها برقرار کرد، از مهمترین عوامل جذب و حفظ مشتری هستند.
گروه معماران شهرآرا متخصص در اجرای دکوراسیون داروخانه
دریافت مشاوره برای طراحی و اجرای انواع دکوراسیون مدرن داروخانه
با تکمیل فرم درخواست مشاوره ، کارشناسان ما با شما تماس خواهند گرفت
مهم ترین بخش های داروخانه
همانطور که اشاره کردیم هر داروخانه از چند بخش تشکیل شده که هر کدام در جریان کاری داروخانه نقش خاص خود را ایفا میکنند و از ویژگیهای خاص خود برخوردارند. مهمترین بخش های داروخانه، عبارتند از:
بخش دریافت نسخه و تحویل دارو
هر مراجعهکننده در بدو ورود به داروخانه، میبایست نسخهی خود را به این قسمت تحویل دهد تا کارکنان داروهای او را آماده کنند. این قسمت از دیگر قسمتهای داروخانه جدا است و به عبارتی محل نگهداری داروها محسوب میشود؛ بههمین دلیل میبایست دارای دما، نور و تهویهی مناسب بوده و هیچگونه بوی نامطبوعی در آن وجود نداشته باشد.
تمامی محصولات و داروهای پزشکی، چه داروهای خوراکی و چه آنهایی که برای استعمال خارجی تولید شدهاند، بایستی در محیطی تمیز، بهداشتی و مرتب برای جلوگیری از آلودگی نگهداری شوند.
در قسمت تحویل نسخه و دارو، باید انواع کنترلهای محیطی مناسب، مانند کنترل دما، نور، رطوبت، شرایط بهداشتی، تهویه و جداسازی بایستی بهطور کامل بررسی و رعایت شده باشند. عموماً در قسمت دریافت نسخه و تحویل دارو، از قفسهها و دکور داروخانه ام دی اف استفاده میشود. این قفسهها باید بهصورت استاندارد و اصولی ساخته شوند تا در روند پیدا کردن دارو خللی ایجاد نشود.
همچنین، چیدمان داروها در قفسهها نیز از اهمیت بالایی برخوردار است و اکثر داروها میبایست بهراحتی قابلدسترس و در معرض دید باشند. بهطور کلی، هر داروخانه از چند بخش تشکیل شده است که در نهایت وظیفهی همهی آنها، کمک به رسیدگی سریعتر و بهتر به درخواستها و نیازهای مشتریان است.

بیشتر بخوانید: تاثیر چیدمان دارو
بخش انتظار داروخانه
تعبیهی محل انتظار برای مشتریها، در زمان شلوغی بسیار کمککننده است و از ازدحام جمعیت در داروخانه جلوگیری میکند. طراحی و ساخت قسمت انتظار داروخانه، به کسبوکار داروخانه و اهداف و ابعاد آن بستگی دارد. مشاور طراحی داروخانه، ضرورت وجود این بخش را از طریق تجزیهوتحلیل میزان فروش، وضعیت قسمت تحویل نسخه و اولویتهای تجاری تعیین میکند.
بسیاری از مشتریان داروخانهها، بیماران یا سالمندانی هستند که ممکن است قادر نباشند برای مدتی طولانی سر پا بایستند. بههمین دلیل وجود این بخش نیز مانند دیگر بخش های داروخانه امری ضروری است.
صندلیهای بهکاررفته در این بخش، میبایست مناسب سالمندان، کودکان و افراد دیگر باشد و بهراحتی با پاککنندههای ضدباکتری تمیز شوند. با مشاهده چند تصویر دکوراسیون داروخانه طراحی و اجرا شده توسط گروه معماران شهرآرا، میتوانید به این نکته پی ببرید که به طراحی قسمت انتظار بیماران بهطور ویژهای توجه شده است.

بخش مشاوره
قسمت مشاوره در داروخانه به دو بخش اتاق مشاوره (با دکتر داروساز) و مشاوره با کارشناس محصولات آرایشی و بهداشتی تقسیم میشود که بهصورت مجزا درباره هر دو آنها صحبت خواهیم کرد.
اتاق مشاوره
اتاق مشاوره، اتاقی جدا از سایر بخش های داروخانه است. دکتر داروساز میتواند در این اتاق با بیمار یا همراه او بهصورت خصوصی و در فضایی کاملاً امن و محرمانه، صحبت کرده و داروهای شخص و مسائل مربوط به آن را بررسی کند. همچنین در بسیاری از موارد، مراجعین یا بیمارانی که قصد دریافت داروهای بدون نسخه را دارند، در این محل حاضر میشوند تا با مشورت دکتر داروساز، مناسبترین دارو را به تناسب شرایط خود تهیه کنند.
مشاورهی آرایشی و بهداشتی
هر داروخانه از چند بخش تشکیل شده است و یکی از اصلیترین بخش های داروخانه، بخش فروش محصولات آرایشی و بهداشتی است که کاملاً مجزا از بخش دارویی قرار دارد. در این قسمت، مشتری میتواند در مورد خرید محصولات موردنظر خود با کارشناس آرایشی و بهداشتی داروخانه (یا پزشک متخصص پوست مستقر در داروخانه) مشورت کند.
مشاور بخش آرایشی و بهداشتی بایستی تسلط مناسبی روی محصولات داروخانه داشته و بتواند مناسبترین محصولها را با توجهبه بودجه، نوع پوست و وضعیت مشتری، به او معرفی کند و در مورد آنها توضیحات کامل ارائه دهد.

قسمت پرداخت و صندوق
انتخاب محل مناسب برای قرارگیری صندوق داروخانه، از مهمترین مواردی است که هنگام طراحی داروخانه بایستی لحاظ شود. قسمت پرداخت و صندوق داروخانه، نباید در مرکز یا روبهروی در ورودی باشد و بهتر است کمی دورتر از آن و در سمت چپ فروشگاه قرار گیرد.
اکثر افراد هنگام ورود به داروخانه، معمولاً به سمت راست فروشگاه میروند؛ بههمین دلیل طراحان توصیه میکنند که محصولات پرطرفدار و پرفروش داروخانه را در سمت راست در ورودی قرار دهید.
یکی از علل که پیشخوان پرداخت نباید اولین قسمتی باشد که مشتری در بدو ورود خود میبیند، این است که احتمالاً با دیدن قسمت پرداخت، بهصورت ناخودآگاه به خرج شدن پول خود فکر میکند و بهاینترتیب، احساس ناخوشایندی در او ایجاد میشود.
قسمت صندوق داروخانه میبایست پیشخوان بزرگی داشته باشد تا مشتریان بتوانند محصولات خریداری شده و وسایل خود را بهراحتی روی آن قرار دهند. همچنین این قسمت میتواند محل مناسبی برای قرار دادن محصولات فروشی کوچک یا بروشورهای آموزشی باشد.

انبار داروخانه
بخش تحویل نسخه و دارو، نمیتواند بهعنوان انبار داروهای داروخانه نیز مورداستفاده قرار بگیرد. قسمت انبار داروها میبایست از باقی قسمتهای داروخانه کاملاً مجزا باشد و از فضای ذخیرهسازی کافی همراه با امکانات لازم برای نگهداری مناسب داروها طبق دستورالعمل و استانداردهای معتبر برخوردار باشد.
انبار کردن داروها بایستی بهصورت ایمن و اصولی انجام شود و ممکن است نیاز به تجهیزات و وسایل خاصی نیز داشته باشد. البته در صورت نیاز، میتوان بعضی از داروهای اضافی را در قفسه بندی داروخانه که در فضای داخلی داروخانه قرار دارد نیز جای داد.
در هر صورت، تنها افراد مشخصی میتوانند به انبار داروخانه و محتویات آن دسترسی داشته باشند. رعایت ایمنی در این قسمت داروخانه اهمیت بسیار بالایی دارد؛ بهویژه در این قسمت بایستی برای نگهداری ایمن از سموم (ضدعفونیکنندهها یا سایر مواد شیمیایی که برای استعمال انسان نیستند) و ترکیبات قابلاشتعال، احتیاط لازم صورت بگیرد. همچنین مدیر داروخانه وظیفه دارد که تمامی تجهیزات لازم برای ایجاد شرایط مناسب فرایند انبار و توزیع دارو را تهیه و تأمین کند.

بیشتر بخوانید: طبقه بندی داروها در داروخانه
هر داروخانه از چند بخش تشکیل شده است که هر کدام کاربرد مشخصی دارند و از یکدیگر جدا و تفکیک شده هستند. وجود بعضی از این قسمتها در طراحی داخلی داروخانه، ضروری و اساسی است و برخی دیگر با نظر و سلیقهی صاحب داروخانه به طراحی اولیه اضافه میشوند.
بهطورکلی برای جذب و حفظ مشتری، بایستی فضای داروخانه با دسترسی آسان و کاملاً اصولی ساخته شود. رعایت اصول تخصصی برای ساخت هر قسمت از داروخانه، در نهایت به کم شدن زمان انتظار مشتری کمک خواهد کرد؛ چرا که محصولات بهصورت منظم و مرتب (ضمن رعایت اصول بهداشتی) سر جای خود قرار میگیرند و پرسنل داروخانه آنها را بهراحتی پیدا میکنند و به مشتری تحویل میدهند.
بد نیست بدانید که طبق نتایج پژوهشهای علمی، ۶۴ درصد از خریداران بهدلیل ظاهر فیزیکی و یا بینظمی داروخانهها از آن خارج میشوند و احتمالاً دیگر باز نمیگردند.
تیم شهرآرا باتکیهبر سالها تجربه و دانش خود در زمینهی طراحی دکوراسیون داخلی داروخانه، بهترین شیوههای طراحی را برای افزایش گردش مشتری، بهبود نحوهی اثرگذاری قفسهبندی قسمت تحویل دارو بر فروش، بهبود ایمنی قسمت انبار و اطمینان از رعایت الزامات حریم خصوصی بیمار در اتاق مشاوره و… در اختیار شما قرار میدهد.
مهمترین بخش های داروخانه که در طراحی آن باید دقت شود کجاست؟
+ بخش دریافت نسخه و تحویل دارو
+ بخش انتظار داروخانه
+ بخش مشاوره
+ بخش پرداخت و صندوق
+ انبار داروخانه
بهترین جایگاه برای بخش صندوق کجاست؟
قسمت پرداخت و صندوق داروخانه، بهتر است کمی دورتر از درب ورودی و در سمت چپ فروشگاه قرار گیرد.