
تغییر دکوراسیون مطب؛ تاکتیکهای اصولی تغییر دیزاین مطب
- تیم تحریریه شهرآرا
اهمیت تغییر دکوراسیون مطب
امروزه با پیشرفتهای چشمگیری که در حوزه علوم پزشکی و سلامت حاصلشده است لزوم طراحیهای منحصربهفرد و دکوراسیون مدرن و نیز بازسازی داروخانه و تغییر دکوراسیون مطب نیز به یک ضرورت انکارناپذیر تبدیلشده است. کثرت مطبها، داروخانهها و کلینیکهای تخصصی مختلف ضمن وجود پزشکان متبحر و مجرب، نیازمند فضایی متناسب با ارائه خدمات و دکوراسیون مطب موردنظر است.
اگر درگذشتهای نه چندان دور وجود صفهای طولانی در داروخانهها یا کلینیکهای درمانی آزاردهنده محسوب میشد امروزه با بهرهگیری از متدهای پیشرفته بازسازی و طراحی دکوراسیون داروخانه و دکوراسیون مطب ضمن کارکردهای زیباشناسی در این زمینه ازنظر روانشناسی و آرامش بخشی به مراجعین نیز گامهایی اساسی برداشتهشده است. نباید ازنظر دور داشت که رنگ و نما مکمل یکدیگر هستند و طوری درهمتنیده و به هم وابسته هستند که میتوانند نمود شگرفی از تلفیق هنر و شفابخشی در دکوراسیون مطب و داروخانه داشته باشند. هدف در هر دو حالت درمان است. این مهم در گام نخست از طریق برچیدن و بازسازی و طراحی دکوراسیون مطب و نیز فضاهای داخلی کسالتبار و تنشزا آغاز میشود.
تاثیر رنگ در تغییر دکوراسیون مطب
یک بیمار در زمان مراجعه به مطب پزشک یا مراجعه به کلینیکها و داروخانهها از همان لحظه ورود میتواند با قرارگیری در دکوراسیون مطب پزشکی یا داروخانه مذکور تحت درمان قرار بگیرد. کارکرد رنگها هم اگرچه مربوط به زیرشاخهی معتبری از علم روانشناسی به نام روانشناسی رنگها میباشد بااینوجود در هنر طراحی و چینش فضای داخلی منازل و بازسازی و طراحی دکوراسیون مطب یا اماکن اداری و به و یا دکوراسیون داروخانهها و سایر مراکز حوزه سلامت نقش مهمی ایفا میکند. تغییر دکوراسیون یا بازسازی داروخانه و مطب میتواند موجب شود که هر یک از اجزا در با بیننده ارتباط بصری برقرار کنند. وجود رنگها نیز میتواند مکمل ارتباطات عمیقی با بیمار باشد و پیشزمینه آگاهی او از پزشک و محیط درمانی است که در آن قرارگرفته است. تصوری که بهطورمعمول از یک مطب درمانی وجود دارد یک سالن یا راهروی باریک و ساده با یک سرویس بهداشتی معمولی و نیز میز منشی و چند صندلی و در انتهای این سالن یا راهرو اتاق معاینه یا پزشک قرار دارد.
دیوارها میتواند با تابلوهای مختلفی که غالباً بیکیفیت و رنگ و رو رفته هستند پوشیده شده باشند و مثلاً در بهترین شرایط تابلو یا منظرهای کلاسیک بر آنها دیده میشود که ارتباطی با بیننده برقرار نکرده و تناسبی با فضای چینش و دکوراسیون موجود ندارد. رنگ و نور در تضاد باهم بوده و کارکردی معکوس در ذهن بیمار ایجاد میکنند. بهعنوانمثال در نظر بگیرید که رنگ دیوارها تیره باشد و کارکنان مطب یا منشیها بالباسهایی سفید در این رنگآمیزی غلیظ قرار بگیرند. آیا غیر از استرسزا بودن حتی حرکتهای ساده منشی یا کادر درمانی میتوان انتظار داشت که بیمار به نتیجه مطلوبی از این مراجعات دست پیدا کند یا دستکم بتواند شرایط بیماری خودش را با فراغ خاطر برای پزشک معالج تشریح کند. نخستین کارکرد روانی یک فضای درمانی بارنگ و نور پیوند خورده است. بنابراین تحول، ناگزیر باید روی دهد و چنین تغییری ابتدا از بازسازی و طراحی مطب شروعشده و سپس به دکوراسیون آن و یا دکوراسیون داروخانهها منتهی میشود.
رنگها، دستیار طبیبان هستند برای دستیابی به آنچه که ادعا میکنیم باید ابتدا اصولی را رعایت کرد تا به بازسازی و طراحی موفق در دکوراسیون مطب نائل شویم. این اصول به ترتیب عبارتاند از:
- تناسب و همپوشانی در رنگها
- مدرن سازی محیط با نور
- هنرنمایی با دیوارها
تناسب و همپوشانی در رنگها
تناسب و همپوشانی در رنگها نباید از نسبت ویسکوزیتر در رنگها غافل شد. نسبتها باید متعادل باشند. قرارگیری کادر درمانی یا پزشک در یک محیط گرم و هیجان افزا که در دکوراسیون آن رنگهای تیره یا قرمز غالب هستند بر استرسهای موقعیتی بیمار میافزاید. سعی کنید در محیط کار از رنگهای آرام و خنثی یا متمایل به این دو رنگ بهره بگیرید. سفید یا بژ پیشنهاد مناسبی برای انتخاب این رنگها هستند. کاربرد این رنگ ها حتی در نمای بیرونی اماکن درمانی نیز چندان بازخورد مناسبی از جانب بیماران در بر نخواهد داشت. چنین کارکردهایی لزوم بازسازی و طراحی مطب و نوسازی در دکوراسیون داروخانه ها را توجیه می کند.
مدرن سازی محیط با نور
مدرن سازی محیط با نور بهرهگیری از پارتیشنهای نوری مختلف و یا نورهای مخفی در سقف که اغلب رنگهایی ملایم دارند و برخلاف نورهایی که مستقیماً گرما و شدت نوردهی را به محیط انتقال میدهند میتواند ازنظر روحی و روانی و نیز ذهنیت سازی بیمار بسیار موفق عمل کنند. دیگر دورهی لامپهای پرمصرف و رنگهای تند و زردرنگ آنها گذشته و اکنون متدهای طراحی و بازسازی داروخانه و مطب چنین کارکردهایی را صرفاً بهمنظور نوردهی به فضا در نظر ندارد بلکه اثربخشی نور بر سلامت و آرامش بیمار اثباتشده است. بهطورکلی مدرن سازی در بازسازی داروخانه و مطب نقش بسیار مؤثری ایفا میکند.
هنرنمایی با دیوارها
دیوارها را برندارید، به دیوارها زندگی ببخشید. آیا فکر میکنید صرفاً قرار دادن تابلوهای متعدد هنری یا انواع اطلاعیهها و پیامهای هشداردهنده پزشکی میتواند به زیبایی و صمیمیت محیط مطب شما بیفزاید؟ برای خودتان توضیح دهید و انتظاراتتان را با بقیه کادر درمانی و طراح یا معمار مربوطه در میان بگذارید. شما صاحب یک آتلیه یا نمایشگاه نقاشی نیستید که تماشاگران بهناچار باید دقایقی را در ترس و اضطراب به این تابلوها و یا پوسترهای هشداردهنده خیره شوند و نه تنها به هیچ لذتی دست پیدا نکنند بلکه دچار رخوت و یکنواختی شوند. این نکته از اصولی است که در بازسازی و طراحی مطب قطعاً به اجرا درخواهد آمد.
دکوراسیون مطب شما، شناسنامه ی شماست! صندلیهای چرمی یا چوبی فرسوده را بردارید. عسلیها یا میزهای کادر درمانی یا واحد پذیرش را که بیرنگ یا بدرنگ بوده و یا پایههایی لق دارند را حذف کنید. رنگ دیوارهای مطب را عوض کنید. تابلوهایی با طرحهایی آرامبخش و پوسترهای رنگی زیبا که جاذبه محیط را افزایش دهند آویزان کنید. به فکر نوردهی مناسب سالن و اتاق معاینه باشید. اسباب و اثاثیه پذیرایی را مهیا کنید. به بیمار ابتدا حس مهمان بودن ببخشید. وقتی به مهمان حرمت بگذارید بار دیگر نیز سراغ شما میآید. کاغذهای کهنه و مندرس دیوارهایتان را عوض کنید و از کاغذهای دیواری یا دیوار پوش های مدرن بارنگ روحبخش و چشمنواز استفاده کنید. حتی شاید لازم باشید محل سرویس بهداشتی را تغییر دهید. قفسهها را با کتابها و مجلات کهنه انباشته نکنید. قفسهها را عوض کنید و با کتابهای مناسب و متنوع و انواع نوشیدنی به سراغ بیماران بروید. یادتان باشد محیط ملالآور بیماران را از مراجعه مجدد به مطب شما منصرف میسازد. شناسهی شما هزینهبردار است. با انجام هر نوع بازسازی داروخانه و مطب میتوانید قدرت نوآوری خودتان را به بهترین وجهی به نمایش بگذارید.
بیشتر بخوانید:
تفاوت دکوراسیون مدرن و کلاسیک در مطب فقط در نحوه چیدمان دکوراسیون دفتر یا مطب پزشکی نیست بلکه نگاهی جامع و متمایز به همه فضای محل است، تنها ملاکی که باعث انتخاب سبک مشخصی برای دکوراسیون مطب یا دفتر شما میشود سلیقه شما و سایر افرادی هست که با شما در حال کار می باشند. در این مقاله بیشتر در این باره صحبت کردهایم:
تفاوت دکوراسیون مدرن و کلاسیک در مطب در چیست؟