پلان داروخانه

پلان داروخانه؛ چیدمان مناسب پلان داروخانه

زمان مطالعه: 9 دقیقه
امتیاز دهی

چیدمان داخلی مناسب برای داروخانه، در ارائه فضایی دلپذیر و کاربردی برای کارکنان و مراجعه‌کنندگان بسیار مهم است. یک پلان چیدمان کارآمد، می‌تواند تجربه مشتری را بهبود بخشد، حس حرفه‌ای‌ بودن را انتقال دهد و فضای کار راحتی را برای کارکنان فراهم آورد. اگر در حال راه‌اندازی یک داروخانه جدید هستید یا اینکه می‌خواهید طراحی داروخانه فعلی خود تغییر دهید، باید در انتخاب چیدمان پلان آن، نهایت دقت و وسواس را داشته باشید تا بهترین و کارآمدترین فضا را ایجاد کنید. برای کمک به شما، در این مقاله قصد داریم تا بهترین پلان داروخانه با متراژها و شکل‌های مختلف را معرفی کنیم. پس تا انتها همراه ما باشید.

فهرست مطالب نمایش

پلان داروخانه چیست؟

پلان داروخانه، به ترتیب فیزیکی و سازماندهی یک داروخانه اشاره دارد که شامل قرارگیری استراتژیک بخش‌ها، قفسه‌ها، پیشخوان‌ها و تجهیزات مختلف در فضای داروخانه برای بهینه‌سازی گردش کار، کارایی و تجربه مشتری است. برخی از عناصر رایجی که ممکن است در پلان یک داروخانه گنجانده شود، عبارت‌اند از:

دکتر جاودان

موسس و مدیران داروخانه ایران

موقعیت: اصفهان
متراژ: 54 مترمربع
زمان طراحی و اجرا: 1403


پیشخوان داروهای با نسخه

این قسمت جایی است که مراجعین نسخه‌های خود را ارائه می‌دهند و داروها را تحویل می‌گیرند. پیشخوان داروهای با نسخه معمولاً برای دسترسی آسان در نزدیکی ورودی قرار می‌گیرد.

پیشخوان داروهای بدون نسخه

در این قسمت از پلان داروخانه داروهای بدون نسخه، محصولات بهداشتی و اقلام مراقبت شخصی قرار داده می‌شود و مراجعین می‌توانند آن‌ها بدون نسخه خریداری کنند.

منطقه مشاوره

برخی از داروخانه‌ها فضاهایی را تعیین کرده‌اند که داروسازان می‌توانند مشاوره خصوصی با مشتریان ارائه کنند و به سوالاتشان پاسخ دهند.

در طراحی داروخانه با فضای کوچک در نظر گرفتن فضایی برای اتاق مشاوره بسیار مهم است.
در طراحی داروخانه با فضای کوچک در نظر گرفتن فضایی برای اتاق مشاوره بسیار مهم است.

قفسه‌های محصولات

این قفسه‌ها انواع داروها، ویتامین‌ها، مکمل‌ها و محصولات مرتبط با سلامت را به نمایش می‌گذارند. آن‌ها معمولاً به‌گونه‌ای سازماندهی می‌شوند که پیداکردن و دسترسی به آن‌ها راحت و سریع باشد.

بخش یخچالی

برخی از داروها مانند انسولین یا واکسن‌ها نیاز به یخچال دارند. برای همین لازم است که یک بخش اختصاصی برای آن‌ها طراحی شود تا ذخیره‌سازی و دسترسی به این داروها به‌راحتی صورت پذیرد.


گروه معماران شهرآرا متخصص در اجرای دکوراسیون داروخانه

دریافت مشاوره برای طراحی و اجرای انواع دکوراسیون مدرن داروخانه

با تکمیل فرم درخواست مشاوره ، کارشناسان ما با شما تماس خواهند گرفت

صندوق

این قسمت جایی است که مراجعین هزینه خرید خود از جمله داروهای نسخه‌ای و محصولات بدون نسخه را پرداخت می‌کنند.

ذخیره‌سازی و توزیع

در پشت صحنه، داروخانه‌ها دارای فضای ذخیره‌سازی برای مدیریت موجودی و یک منطقه توزیع هستند که مسئول فنی داروخانه در آن قسمت نسخه‌ها را آماده می‌کند.

فضای ذخیره‌سازی و توزیع در داروخانه
فضای ذخیره‌سازی و توزیع در داروخانه

چیدمان و طراحی خاص یک داروخانه می‌تواند بسته به عواملی مانند اندازه فضا یا ترجیحات مالک یا مدیر داروخانه متفاوت باشد. هدف از بازسازی، ایجاد یک محیط سازمان‌یافته و کارآمد است که دسترسی ایمن و راحت به داروها و محصولات مراقبت‌های بهداشتی را ارتقا دهد.

انواع چیدمان بر اساس پلان داروخانه

چیدمانی که برای داروخانه خود انتخاب می‌کنید، باید متناسب با متراژ و شکل زمین (نوع پلان) آن باشد تا بتوانید بیشترین بهره را از آن ببرید. با علم به این موضوع، در این قسمت شما را با بهترین و کارآمدترین چیدمان‌هایی که می‌توان برای یک داروخانه اجرا کرد، آشنا می‌کنیم.

چیدمانی که برای پلان داروخانه خود انتخاب می‌کنید، باید متناسب با متراژ و شکل زمین آن باشد.
چیدمانی که برای پلان داروخانه خود انتخاب می‌کنید، باید متناسب با متراژ و شکل زمین آن باشد.

چیدمان در پلان مستطیل کوچک

بهترین چیدمان و پلان داروخانه مستطیل شکل با متراژ کوچک این است که بخش کانتر به‌صورت L یا خطی طراحی شود. همچنین با توجه به کمبود فضا، فاصله بین کانتر و قفسه‌ها کمتر از میزان استاندارد در نظر گرفته می‌شود تا فضای کافی برای بخش مراجعه‌کنندگان وجود داشته باشد.

در پلان مستطیل شکل با متراژ کم، امکان مانور زیادی در ظاهر داروخانه وجود ندارد و با چیدمان مناسب فقط می‌توان نهایت استفاده را از وضعیت موجود برد؛ البته اگر ملک یک نیم‌طبقه اضافی داشته باشد، می‌توان یک بخش را به بخش نمایشی و قسمت دیگر را به انبار اختصاص داد.

در پلان داروخانه مستطیل شکل با متراژ کوچک بهتر است بخش کانتر به‌صورت L یا خطی طراحی شود.
در پلان داروخانه مستطیل شکل با متراژ کوچک بهتر است بخش کانتر به‌صورت L یا خطی طراحی شود.

چیدمان در پلان مستطیل متوسط

در این شکل پلان، می‌توان چیدمان کانتر را به‌صورت L در نظر گرفت. همچنین بخش نشیمن نباید در وسط داروخانه قرار گیرد، زیرا موجب محدود شدن دسترسی می‌شود. در پلان مستطیل متوسط، بالانس مناسبی بین متراژ انبار و بخش نمایشی ایجاد می‌شود. اگر ملک دارای نیم‌طبقه باشد، یک بخش کامل به قسمت نمایشی و یک طبقه به انبار اختصاص می‌یابد.

در پلان مستطیل متوسط بخش نشیمن نباید در وسط داروخانه قرار گیرد.
در پلان مستطیل متوسط بخش نشیمن نباید در وسط داروخانه قرار گیرد.

چیدمان در پلان مستطیل بزرگ

بهترین شکل برای پلان داروخانه است، زیرا فضای مناسبی برای مانور دارد و می‌توان چیدمان‌های مختلف با طراحی‌های زیبایی برای آن اجرا کرد. در پلان مستطیل بزرگ این امکان وجود دارد که کانتر به‌صورت U شکل پیاده‌سازی شود و به‌همین‌ دلیل فضای مراجعه‌کننده بزرگی دارد. همچنین می‌توان از اپن‌ شلف استفاده نمود و بخش نشیمن را در وسط یا در کناره جانمایی کرد.

در پلان داروخانه مستطیل بزرگ می‌توان کانتر را به‌صورت U شکل پیاده‌سازی کرد.
در پلان داروخانه مستطیل بزرگ می‌توان کانتر را به‌صورت U شکل پیاده‌سازی کرد.

چیدمان در پلان اتوبوسی

اگر ملک مورد نظر عرض کمی داشته باشد، به آن پلان اتوبوسی اطلاق می‌شود. در این پلان برای استفاده حداکثری از فضا، معمولا بخش انبار بزرگ‌تر از بخش نمایشی در نظر گرفته می‌شود. در غیر این‌صورت، بخش زیادی از فضا بلااستفاده خواهد ماند.

بهترین چیدمان برای این داروخانه، طرح اپن‌شلف است. در این طرح، قفسه داروخانه در دو طرف نصب و کانتر سراسری حذف می‌شود. بدین‌ترتیب فضای نمایشی قابل‌قبولی به‌دست می‌آید.

بهترین چیدمان برای داروخانه‌هایی با پلان اتوبوسی، طرح اپن‌شلف است.
بهترین چیدمان برای داروخانه‌هایی با پلان اتوبوسی، طرح اپن‌شلف است.

چیدمان در پلان با شکل خاص

این چیدمان برای ملک‌هایی در نظر گرفته می‌شود که شکل پلان منظمی نداشته باشند. برای اینکه بتوان بهترین پلان جانمایی را برای این نوع ملک‌ها طراحی و اجرا کرد، بهتر است موارد زیر در نظر گرفته ‌شود:

  • استفاده حداکثری از فضا
  • جانمایی اصولی بخش‌های مختلف
  • زیبایی همراه با کاربردی بودن
  • انتخاب رنگ مناسب برای بزرگ‌تر جلوه‌دادن فضا
  • استفاده از سبزینگی در جای مناسب
  • نشیمن و فضای انتظار مطلوب
  • نورپردازی اصولی و کاربردی
در پلان‌های خاص باید جانمایی اصولی بخش‌های مختلف را در نظر گرفت.
در پلان‌های خاص باید جانمایی اصولی بخش‌های مختلف را در نظر گرفت.

انواع پلان داروخانه بر اساس متراژ

همان‌طور که متوجه شدید، متراژ ملک مورد استفاده برای داروخانه، تاثیر زیادی در پلان چیدمان یا جانمایی مناسب آن دارد. درست است قدرت اجاره یا خرید برای انتخاب ملک مقدم است، اما آشنایی با انواع پلان به شما کمک می‌کند تا ملک بهتری را برای داروخانه خود انتخاب کنید. برای همین در این قسمت شما را با انواع پلان داروخانه بر اساس متراژ آشنا می‌کنیم.

متراژ زیر ۵۰ متر

برای متراژهای کوچک، هر قدر شکل ملک به مربع نزدیک‌تر باشد، می‌توان پلان جانمایی بهتری برای آن طراحی کرد. توصیه ما برای متراژهای کمتر از ۵۰ متر، طرح اپن‌شلف است تا بتوان از تمام فضاها برای قفسه‌بندی و نمایش محصولات استفاده کرد. همچنین در صورت وجود نیم‌طبقه، با اینکه بخشی از فضا برای راه‌پله یا بالابر استفاده می‌شود، می‌توان چیدمان بهتری انجام داد. به‌عنوان مثال این امکان وجود دارد که از فضای زیر نیم‌طبقه برای نسخه‌پیچی و از نیم‌طبقه برای انبار، اتاق مدیریت و استراحت بهره برد.

توصیه ما برای پلان داروخانه با متراژهای کمتر از ۵۰ متر، طرح اپن‌شلف است.
توصیه ما برای پلان داروخانه با متراژهای کمتر از ۵۰ متر، طرح اپن‌شلف است.

بیشتر بخوانید: طبقه بندی داروها در داروخانه

متراژ بین ۵۰ تا ۱۰۰ متر

در صورتی‌ که ملک مورد نظر دارای طول و عرض متناسبی باشد (اتوبوسی نباشد و به مربع نزدیک باشد)، چیدمان کانتر به شکل U ایده‌آل است. همچنین اگر چیدمان L را برای کانتر ترجیح می‌دهید، برای این‌که فضای بلااستفاده کمتری ایجاد شود، می‌توان از ویترین، قفسه‌های اپن‌شلف یا فضای دکوراتیو که فقط جنبه زیبایی دارند، استفاده کرد. به‌علاوه برای متراژ بین ۵۰ تا ‍۱۰۰ متر، اجرای نشیمن جزیره‌ای، ظاهری مدرن به داروخانه می‌بخشد.

برای متراژ بین ۵۰ تا ‍۱۰۰ متر، اجرای نشیمن جزیره‌ای، به داروخانه ظاهری مدرن می‌بخشد.
برای متراژ بین ۵۰ تا ‍۱۰۰ متر، اجرای نشیمن جزیره‌ای، به داروخانه ظاهری مدرن می‌بخشد.

متراژ بالای ۱۰۰ متر

برای متراژهای بالا می‌توانید قفسه‌های گوندولا به کار ببرید تا فروش و زیبایی بیشتری را تجربه کنید. همچنین در متراژهای بالای ۱۰۰ متر، امکان نصب قفسه و ویترین برای فروش تخصصی در لاین‌های مختلف وجود دارد.

برای پلان داروخانه با متراژ بالای 100 متر استفاده از قفسه‌های گوندولا به افزایش زیبایی و فروش کمک می‌کند.
برای پلان داروخانه با متراژ بالای 100 متر استفاده از قفسه‌های گوندولا به افزایش زیبایی و فروش کمک می‌کند.

بازسازی پلان داروخانه چه مزایایی دارد؟

نوسازی یک داروخانه مزایای متعددی را به‌همراه دارد که در ادامه به برخی از آن‌ها اشاره می‌کنیم:

  • بهبود تجربه مشتری: یک داروخانه با طراحی اصولی و مدرن می‌تواند محیطی دلپذیرتر و راحت‌تر برای مشتریان ایجاد کند. دکوراسیون به‌روز، نورپردازی مناسب و فضای انتظار راحت، به بهبود تجربه مثبت مشتری کمک می‌کنند.
  • بهینه‌سازی گردش کار و کارایی: بازسازی داروخانه می‌تواند چیدمان و گردش کار فضا را بهینه و فعالیت داروسازان و کارکنان داروخانه آسان‌تر کند. سازماندهی مجدد مناطق قفسه‌بندی و ذخیره‌سازی، ایجاد فضاهای اختصاصی برای آماده‌سازی نسخه و مشاوره و اجرای راه‌حل‌های فناوری برای ساده‌سازی فرآیندها، راه‌کارهایی است که برای بهبود گردش کار و افزایش کارایی داروخانه به کار گرفته می‌شود.
  • خدمات گسترده: بازسازی پلان داروخانه فرصتی برای معرفی خدمات جدید یا گسترش خدمات موجود فراهم می‌کند. به‌عنوان مثال، ایجاد یک منطقه مشاوره که در آن داروسازان می‌توانند مدیریت درمان دارویی، ایمن‌سازی یا سایر خدمات بالینی را ارائه دهند، موجب جذب مشتریان بیشتر و افزایش درآمد می‌شود.
  • انطباق با مقررات: نوسازی می‌تواند تضمین کند که داروخانه الزامات و استانداردهای قانونی فعلی را برآورده می‌کند که شامل ملاحظاتی مانند ذخیره‌سازی و نگهداری مناسب داروها، دسترسی افراد دارای معلولیت و رعایت قوانین حریم خصوصی و امنیتی است.
  • افزایش رقابت: یک داروخانه بازسازی‌شده موجب متمایز شدن آن از رقبا می‌شود. ایجاد فضایی مدرن و جذاب، مشتریان بیشتری را به خود جذب می‌کند و موجب ایجاد شهرت مثبتی در جامعه می‌شود.
  • بهبود روحیه و بهره‌وری کارکنان: اگر داروخانه یک پلان اصولی داشته باشد، محیط کاری دلپذیرتر و کاربردی برای کارکنان داروخانه ایجاد می‌شود و روحیه کارکنان، رضایت شغلی و بهره‌وری آن‌ها را افزایش می‌دهد.
بازسازی پلان داروخانه فرصتی برای معرفی خدمات جدید یا گسترش خدمات موجود فراهم می‌کند.
بازسازی پلان داروخانه فرصتی برای معرفی خدمات جدید یا گسترش خدمات موجود فراهم می‌کند.

چالش‌های بازسازی پلان داروخانه

در حالی‌که بازسازی یک داروخانه می‌تواند مزایای فراوانی را داشته باشد، اما چالش‌هایی نیز دارد. برخی از این چالش‌ها عبارتند از:

  • اختلال در عملیات: نوسازی معمولاً نیازمند بسته شدن موقت یا محدود کردن خدمات داروخانه است. این مسئله ممکن است منجر به ازدست‌دادن بخشی از درآمد و ناراحتی مشتریان شود.
  • هزینه: بازسازی داروخانه احتمالاً پرهزینه است. به‌خصوص اگر قرار باشد تغییرات گسترده‌ای ایجاد شود. بنابراین مهم است که بودجه و برنامه‌ریزی دقیقی برای آن داشته باشید تا از فشار مالی جلوگیری کنید.
  • محدودیت زمانی: بازسازی معمولاً زمان‌بر است و ممکن است به‌دلیل شرایط پیش‌بینی‌نشده یا مسائل مربوط به پیمانکاران تاخیر ایجاد شود. این موارد می‌تواند بر جدول زمانی بازگشایی داروخانه و از سرگیری فعالیت‌های عادی آن تاثیر بگذارد. تنظیم جدول زمانی واقع‌بینانه و برقراری ارتباط منظم با پیمانکاران، به مدیریت زمان بازسازی کمک می‌کند.
  • تنظیم گردش کار: تغییرات در پلان داروخانه ممکن است نیاز به تنظیم مجدد در فرآیندهای گردش کار داشته باشد. برای همین کارکنان باید با ایستگاه‌های کاری، نحوه ذخیره‌سازی یا تجهیزات جدید سازگار شوند.
  • ارتباط با مشتریان: نوسازی داروخانه می‌تواند باعث سردرگمی و ناراحتی مشتریان شود. بنابراین ارتباط شفاف و به‌موقع برای اطلاع‌رسانی به مشتریان در مورد هرگونه تعطیلی موقت، تغییر در خدمات یا موارد جایگزین بسیار مهم است. اطلاع‌رسانی مناسب از طریق کانال‌های مختلف، مانند رسانه‌های اجتماعی و ایمیل، می‌تواند به مدیریت انتظارات مشتریان و حفظ وفاداری آن‌ها کمک کند.
  • مدیریت انتظارات: نوسازی ممکن است انتظارات همه را برآورده نکند. زیرا ایجاد تعادل بین تغییرات مورد نظر با ملاحظات عملی، محدودیت‌های بودجه و الزامات قانونی، چالش‌برانگیز است. ارتباط روشن و شفاف با ذی‌نفعان از جمله کارکنان، مشتریان و مقامات نظارتی می‌تواند به مدیریت انتظارات و رفع نگرانی‌ها کمک کند.

در این مقاله تلاش کردیم چیدمان مناسب پلان داروخانه برای متراژ و اشکال مختلف را معرفی کنیم تا بتوانید دید بهتری نسبت به طراحی داروخانه خود به دست آورید. پیشنهاد شهرآرا برای انتخاب ملک داروخانه، متراژ بالای ۸۰ متر با شکل نزدیک به مربع است، زیرا کارایی و زیبایی بیشتری ارائه می‌دهد و دکوراسیون‌های مختلف در آن قابل اجراست.

همچنین پلان اتوبوسی را برای هیچ یک از متراژها توصیه نمی‌کنیم، چون دید خطی و فضای محدودی برای مراجعین و پرسنل دارد. برای مشاوره رایگان و کسب اطلاعات بیشتر با ما تماس بگیرید.

منبع ++++

هدف اصلی از طراحی پلان داروخانه چیست؟

طراحی پلان داروخانه، در ایجاد فضایی جذاب و عملکردگرا موثر است و این امر می‌تواند منجر به جذب مشتری و در نتیجه سودآوری بیشتر شود.

در متراژهای زیر 50 متر، چه طراحی برای پلان داروخانه بهتر است؟

در این نوع متراژ، پلان‌های مربعی بهتر است. توصیه گروه معماران شهرآرا برای متراژهای کمتر از ۵۰ متر، طرح اپن‌شلف است تا بتوان از تمام فضاها برای قفسه‌بندی و نمایش محصولات استفاده کرد.

در متراژهای بالای 100 متر، چه طراحی مناسب‌تر است؟

برای تجربه فروش و زیبایی بیشتر در چنین متراژهایی بهتر است از قفسه‌های گوندولا استفاده شود.

چیدمان پلان‌های اتوبوسی چگونه است؟

اگر ملک مورد نظر عرض کمی داشته باشد یا به اصطلاح اتوبوسی باشد، برای استفاده حداکثری از فضا، معمولا بخش انبار بزرگ‌تر از بخش نمایشی در نظر گرفته می‌شود.

در چه نوع پلان‌هایی نمی‌توان تغییر زیادی در ظاهر داروخانه ایجاد کرد؟

در پلان مستطیل با متراژ کم، امکان مانور زیادی در ظاهر داروخانه وجود ندارد و فقط با چیدمان مناسب می‌توان نهایت استفاده را از وضعیت موجود برد.

ایده‌آل‌ترین پلان داروخانه برای استفاده حداکثری از فضا چیست؟

پیشنهاد شهرآرا برای انتخاب ملک داروخانه، متراژ بالای ۸۰ متر با شکل نزدیک به مربع است، زیرا دکوراسیون‌های مختلف در آن قابل اجراست.

چه طراحی برای چیدمان پلان‌های مستطیلی بزرگ مناسب‌تر است؟

در این نوع پلان‌ها می‌توان کانتر را به‌صورت U شکل پیاده‌سازی کرد. همچنین می‌توان از اپن‌ شلف استفاده نمود و بخش نشیمن را در وسط یا در کناره جانمایی کرد.

در پلان مستطیل متوسط بخش نشیمن بهتر است کجا قرار گیرد؟

در چنین پلان‌هایی، بهتر است بخش نشیمن در وسط داروخانه نباشد، زیرا موجب محدود شدن دسترسی می‌شود.

بهترین چیدمان برای پلان‌های مستطیل کوچک چیست؟

بهترین چیدمان و پلان داروخانه مستطیل شکل با متراژ کوچک این است که بخش کانتر به‌صورت L یا خطی طراحی شود.

بهترین نوع طراحی در پلان‌های زاویه‌دار چگونه است؟

بهترین نوع طراحی در پلان‌های زاویه‌دار، طراحی هوشمندانه است که بتوان از زاویه‌ها به نحوی استفاده کرد؛ به عنوان مثال: استفاده از زاویه‌ها برای قرار دادن نمایشگرها، سرویس‌ها، اتاق‌، میز داروهای ساختنی، ایجاد فضاهای نشیمن در زاویه‌ها با استفاده از مبلمان مناسب و…

امتیاز دهی
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

18 − 4 =