مسیر شغلی داروسازی

مسیر شغلی داروسازی؛ آشنایی با رشته داروسازی و آینده شغلی آن

زمان مطالعه: 7 دقیقه
4/5 - (16 امتیاز)

داروسازی یکی از مهم‌ترین رشته‌های علمی جهان محسوب می‌شود که در شرایط سخت و بحرانی (مانند پاندمی کرونا) به انسان‌های بسیاری کمک کرده و آن‌ها را به زندگی بازگردانده است. به‌همین دلیل نقش داروسازان در حال تکامل بوده و مشاغل جدیدی در مسیر شغلی داروسازی در حال ظهور هستند؛ مشاغلی که امنیت، انعطاف‌پذیری، تنوع، فرصت، رضایت و مزایای بی‌نظیری را در اختیار داروسازان قرار می‌دهند

شما نیز به‌عنوان یک داروساز می‌توانید بسیاری از تجربیات و مهارت‌هایی را که کسب کرده‌اید، در محیط‌ها و نقش‌های دیگری غیر از کار در داروخانه به‌کار ببندید. در این مقاله از شهرآرا به بررسی مسیرهای مختلفی شغلی می‌پردازیم که به روی فارغ‌التحصیلان رشته‌ی داروسازی باز هستند و می‌توانند آن‌ها را به درآمد بالا، رضایت شغلی و درجات علمی مناسبی برسانند.

مسیر شغلی داروسازی

با افزایش کاربردهای علم داروسازی و نزدیک‌تر شدن ارتباط بین متخصصین این رشته و عموم مردم، نقش داروسازان نیز گسترش یافته است. امروزه بسیاری از وظایفی که در گذشته برعهده‌ی پزشکان بود، به داروسازان منتقل شده است؛ به‌عنوان‌مثال، بیماران یا مراجعین می‌توانند مشکلات مختلف خود را با داروساز داروخانه در میان بگذارند و از وی در زمینه‌های مختلف درمانی و دارویی مشاوره بگیرند.

دکتر بخشایی

موسس داروخانه آبان

موقعیت: اصفهان
متراژ: 65 متر
زمان طراحی و اجرا: فروردین 1396

در سال‌های اخیر و با پیشرفت روزافزون علم پزشکی و رشته‌های مرتبط با آن، تعداد گزینه‌های شغلی که پیش‌روی داروسازان قرار دارد نیز افزایش یافته است و دیگر فارغ‌التحصیلان این رشته مجبور نیستند تنها در داروخانه یا آزمایشگاه فعالیت کنند.

البته انتخاب هر یک از این گزینه‌ها مستلزم گذراندن مسیر تحصیلی و آموزشی خاص آن شغل خواهد بود؛ بسیاری از این مشاغل با داشتن مدرک دکتری حرفه‌ای در دسترس بوده و سایر آن‌ها نیز پذیرای افراد متخصصی هستند که دوره‌های آموزشی خاصی را گذرانده و یا مدرک دکتری تخصصی خود را اخذ کرده‌اند.

با افزایش کاربردهای علم داروسازی و نزدیک‌تر شدن ارتباط بین متخصصین این رشته و عموم مردم، نقش داروسازان نیز گسترش یافته است.
با افزایش کاربردهای علم داروسازی و نزدیک‌تر شدن ارتباط بین متخصصین این رشته و عموم مردم، نقش داروسازان نیز گسترش یافته است.

در ادامه به معرفی بعضی از مهم‌ترین گزینه‌های شغلی موجود برای فارغ‌التحصیلان رشته داروسازی و شرح وظایف آن‌ها خواهیم پرداخت.

فعالیت به‌عنوان داروساز داروخانه

دکتر داروساز داروخانه داروهای تجویزی بیماران را بررسی کرده و به آن‌ها تحویل می‌دهد. او همچنین به سؤالات بیماران درباره‌ی داروها (از جمله تداخل آن‌ها با داروهای دیگر یا عوارض جانبی احتمالی) پاسخ خواهد داد. توصیه می‌کنیم برای آشنایی بیشتر با این حرفه، مقاله‌ی وظایف داروساز در داروخانه را مطالعه کنید.

فعالیت به‌عنوان داروساز داروخانه، رایج‌ترین مسیر شغلی داروسازی محسوب می‌شود و اغلب فارغ‌التحصیلان این رشته پس از اتمام تحصیلات خود و پیش از تأسیس داروخانه‌ی شخصی، در این حرفه مشغول به‌کار می‌شوند. دانشجویان رشته‌ی داروسازی بعد از گذراندن دوره‌ی ۶ یا ۷ساله امکان آن را پیدا می‌کنند که با مدرک دکتری حرفه‌ای وارد بازار کار شوند. البته آن‌ها می‌توانند در دوران دانشجویی نیز پس از کسب صلاحیت لازم، به‌عنوان تکنسین داروخانه مشغول به‌کار شده و دانش و تجربه‌ی خود را زیر نظر داروساز دیگری ارتقا دهند.

گروه معماران شهرآرا متخصص در اجرای دکوراسیون داروخانه

دریافت مشاوره برای طراحی و اجرای انواع دکوراسیون مدرن داروخانه

با تکمیل فرم درخواست مشاوره ، کارشناسان ما با شما تماس خواهند گرفت

اشتغال در شرکت‌های داروسازی

داروساز بیمارستان متخصصی است که در زمینه‌های مختلف، از جمله ارائه‌ی اطلاعات درباره‌ی داروهای مختلف با پزشکان بیمارستان، پرستاران و بیماران همکاری می‌کند. این داروسازان به‌طور مستقیم با پزشکان و پرستاران در ارتباط هستند و بر تمامی امور مرتبط با مصرف دارو در بیماران بستری و سرپایی، از جمله نوع و میزان دوز داروی تجویزی و مصرف به‌موقع آن نظارت دارند.

آن‌ها همچنین وظیفه دارند سوابق دارویی و آلرژی‌های بیماران را ثبت کنند تا پزشکان بیمارستان بتوانند هنگام تجویز دارو از این اطلاعات استفاده کنند. داروسازان بیمارستان ممکن است به‌منظور راهنمایی بیمار برای مصرف داروهای خود در بیمارستان یا پس از مرخص شدن، مستقیماً با آن‌ها نیز ارتباط داشته باشند.

حضور به‌عنوان داروساز مشاور

یکی از مهم‌ترین مراحل در صنعت داروسازی، مرحله‌ی تحقیق و توسعه (R&D) است که توسط داروسازان پژوهشگر انجام می‌شود. در این مسیر شغلی داروسازی، محققان از دانش علمی خود برای کمک به کشف داروهای جدید، آزمایش مواد جدید، ارزیابی محصولات موجود و ساخت شکل‌های تازه‌ای از داروها استفاده می‌کنند. داروسازانی که در شرکت‌های داروسازی مشغول به‌کار هستند، علاوه‌بر تحقیقات، مسئولیت کنترل کیفی محصولات و اطمینان از دقیق بودن برچسب دارو و مطابقت آن با قوانین مرتبط را نیز برعهده دارند.

داروسازان پژوهشگر از دانش علمی خود برای کمک به کشف داروهای جدید، آزمایش مواد جدید، ارزیابی محصولات موجود و ساخت شکل‌های تازه‌ای از داروها استفاده می‌کنند.
داروسازان پژوهشگر از دانش علمی خود برای کمک به کشف داروهای جدید، آزمایش مواد جدید، ارزیابی محصولات موجود و ساخت شکل‌های تازه‌ای از داروها استفاده می‌کنند.

مهاجرت کاری

مهاجرت کاری رشته داروسازی، فرصت‌های زیادی را برای استفاده از امکانات و مزیت‌های کشور مقصد در اختیار متخصصین این رشته قرار می‌دهد. داروسازان به دلایل زیادی، از جمله کسب درآمد بیشتر، برخورداری از مزایای کاری بهتر، تنوع گزینه‌های شغلی و آشنایی با فرهنگ‌های جدید به کشورهای دیگر مهاجرت می‌کنند. توصیه می‌کنیم درصورتی‌که مایلید بیشتر با مسیر شغلی داروسازی آشنا شوید، مقاله‌ی بهترین کشورها برای مهاجرت داروسازان را از دست ندهید.

حضور به‌عنوان داروساز مشاور

داروسازان مشاور عموماً به‌عنوان مددکار درمانی در مراکز مراقبت طولانی‌مدت مانند خانه سالمندان، مراکز خیریه و مراکز بهزیستی و توان‌بخشی مشغول به فعالیت هستند. داروسازان مشاور علاوه‌بر سالمندان، مسئولیت خدمات‌دهی به بیماران مبتلا به HIV، اسکلروز چندگانه یا افراد معلول را نیز برعهده دارند. این افراد آموزش‌های لازم در مورد انواع مختلف دارو و روش‌های درمانی را در اختیار بیماران و خانواده، دوستان یا دیگر مراقبین آن‌ها قرار می‌دهند.

تأسیس و مدیریت داروخانه

بسیاری از فارغ‌التحصیلان ترجیح می‌دهند تأسیس داروخانه‌ی شخصی و مدیریت آن را به‌عنوان مسیر شغلی داروسازی انتخاب کنند. مدیر داروخانه در واقع مسئول نظارت بر فعالیت‌های روزانه‌ی داروخانه است و بر خدمات‌دهی مناسب و موجودی داروها و سایر محصولات داروخانه نظارت می‌کند. از مسئولیت‌های دیگر مدیر داروخانه، می‌توان به ارائه‌ی مشاوره به پزشکان و بیماران در مورد نوع داروی تجویزی، دوز مصرفی و عوارض جانبی احتمالی آن اشاره کرد. به‌طورکلی، مدیر داروخانه بایستی بتواند موقعیت‌های بحرانی را کنترل کرده و داروخانه را طبق استانداردهای مشخص شده اداره کند. همچنین پیشنهاد می‌کنیم با مطالعه مقاله هزینه تاسیس داروخانه، اطلاعات بیشتری درباره مقوله مسیر شغلی داروسازی با تاسیس یک داروخانه به‌دست آورید.

بسیاری از فارغ‌التحصیلان ترجیح می‌دهند تأسیس داروخانه‌ی شخصی و مدیریت آن را به‌عنوان مسیر شغلی داروسازی انتخاب کنند.
بسیاری از فارغ‌التحصیلان ترجیح می‌دهند تأسیس داروخانه‌ی شخصی و مدیریت آن را به‌عنوان مسیر شغلی داروسازی انتخاب کنند.

فعالیت در نهادهای نظامی

داروسازان فعال در نهادهای نظامی پس از گذراندن واحدهای مشخص می‌توانند در ارگان‌های مختلف خدمت کنند. این افراد مسئول رساندن دارو به افراد نظامی هستند و بایستی برای کار کردن در شرایط سخت و بحرانی – که ممکن است دسترسی به دارو محدود شود – آمادگی داشته باشند.

لازم به ذکر است کار کردن در این بخش متفاوت از سایر گزینه‌های موجود در مسیر شغلی داروسازی خواهد بود و افراد متقاضی می‌بایست به‌منظور آشنایی با شرایط خاص این شغل، علاوه‌بر گذراندن 8 واحد اضافی تئوری، در مناطق محروم نیز کار کنند.

بیشتر بخوانید: تیپ شخصیتی داروساز

فعالیت آکادمیک و پژوهشی

داروسازان آکادمیک، مسئولیت‌های کلیدی بسیاری را مانند تدریس به دانشجویان داروسازی و انجام تحقیقات علمی بر عهده دارند. ارزیابی آزمایشگاهی داده‌های علمی مرتبط با بیماری‌های مختلف، یکی از انواع فعالیت‌های تحقیقاتی این متخصصین محسوب می‌شود.

داروسازانی که فعالیت آکادمیک و پژوهشی دارند، علاوه‌بر به اشتراک گذاشتن دانش و اطلاعات دارویی خود با سایر متخصصان و دانشجویان، در برگزاری رویدادها و سمینارهای داروسازی نیز مشارکت کرده و یافته‌های خود را در نشریات علمی و آموزشی منتشر می‌کنند. بعضی از داروسازان آکادمیک ممکن است باتوجه‌به زمینه‌ی کاری و پژوهشی خود، با بیماران نیز ارتباط مستقیم برقرار کنند.

ارزیابی آزمایشگاهی داده‌های علمی مرتبط با بیماری‌های مختلف، یکی از انواع فعالیت‌های تحقیقاتی متخصصین آکادمیک و پژوهشی محسوب می‌شود.
ارزیابی آزمایشگاهی داده‌های علمی مرتبط با بیماری‌های مختلف، یکی از انواع فعالیت‌های تحقیقاتی متخصصین آکادمیک و پژوهشی محسوب می‌شود.

داروسازی حیوانات

دانشجویانی که به حیوانات علاقه دارند، می‌توانند به‌عنوان داروساز حیوانات فعالیت کنند. یکی از نقش‌های مهم آن‌ها در این شغل، ترکیب داروها و ساخت داروهای دست‌ساز برای رفع نیازهای خاص حیوانات خانگی، دام‌ها و طیور خواهد بود. یکی دیگر از وظایف داروسازان حیوانات این است که دوز، میزان اثرگذاری و طعم داروها را به شکلی تنظیم کنند که مصرف آن برای حیوانات آسان‌تر باشد. دانشجویان داروسازی برای فعالیت در این زمینه می‌بایست دوره‌های تخصصی فارماکولوژی (داروشناسی) و درمان دامپزشکی را نیز بگذرانند.

فعالیت آکادمیک و پژوهشی

آن دسته از فارغ‌التحصیلان رشته داروسازی که به فعالیت در محیط‌های تجاری و تولیدی علاقه‌مند هستند، می‌توانند در کارخانه‌های تولید محصولات آرایشی و بهداشتی مشغول به‌کار شوند. این افراد وظیفه دارند با انجام تحقیقات جامع در مراحل تحقیق و توسعه، عناصر و مواد اولیه‌ی مناسب برای هر محصول و همچنین میزان آن را مشخص کنند. همچنین این دسته از داروسازان به انجام آزمایش‌های بالینی لازم نیز کمک کرده و به تفسیر نتایج آن‌ها می‌پردازند.

گروه معماران شهرآرا متخصص در اجرای دکوراسیون داروخانه

دریافت مشاوره برای طراحی و اجرای انواع دکوراسیون مدرن داروخانه

با تکمیل فرم درخواست مشاوره ، کارشناسان ما با شما تماس خواهند گرفت

سایر مسیر شغلی داروسازی

مواردی که تا به اینجای مقاله به آن‌ها اشاره کردیم، مهم‌ترین و پرطرفدارترین مشاغل و مسیر شغلی داروسازی محسوب می‌شوند؛ اما شما به‌عنوان فارغ‌التحصیل رشته داروسازی، می‌توانید یکی از گزینه‌های زیر را برای فعالیت حرفه‌ای انتخاب کنید:

  • فعالیت به‌عنوان داروساز هسته‌ای؛
  • فعالیت در رشته سم‌شناسی؛
  • فعالیت به‌عنوان فارماکولوژیست؛
  • فعالیت به‌عنوان داروساز انکولوژی؛
  • و…
درآمد داروسازهایی که در مراکز خصوصی مشغول به‌کار هستند به سابقه کاری، مهارت‌ها، جایگاه و مکان شغل آن‌ها بستگی دارد.
درآمد داروسازهایی که در مراکز خصوصی مشغول به‌کار هستند به سابقه کاری، مهارت‌ها، جایگاه و مکان شغل آن‌ها بستگی دارد.

درآمد مسیر شغلی داروسازی در ایران

آن دسته از داروسازانی که در ارگان‌های دولتی مانند بیمارستان‌ها کار می‌کنند، طبق نرخ دولتی و کشوری حقوق دریافت خواهند کرد. درآمد داروسازهایی که در مراکز خصوصی مشغول به‌کار هستند نیز به سابقه کاری، مهارت‌ها، جایگاه و مکان شغل آن‌ها بستگی دارد. در سال ۱۴۰۲ دستمزد داروسازهای داروخانه دارای مدرک کارشناسی و دارای پروانه‌ی داروسازی حدود ۲۵ میلیون تومان، دارای مدرک دکتری حرفه‌ای حدود ۲۹.۵ میلیون تومان و دارای دکتری تخصصی حدود ۳۵ میلیون تومان اعلام شده است.

بیشتر بخوانید: درآمد دکتر داروساز

چندین سال است که صنعت داروسازی به‌طور پی‌در‌پی عنوان یکی از پنج صنعت سودآور جهان را به خود اختصاص داده است. امروزه با پیشرفت این صنعت، امکان فعالیت در حوزه‌های مختلف داروسازی برای متخصصین این رشته فراهم شده است.

با تکامل نقش‌های جدید آکادمیک، پژوهشی و بالینی، هر روزه گزینه‌های شغلی بیشتر و متنوع‌تری در دنیای داروسازی پدیدار می‌شود. این رشته در سراسر جهان جزو رشته‌هایی است که آینده‌ی فارغ‌التحصیلان آن تضمین شده محسوب می‌شود و متخصصین آن دغدغه‌ای برای پیدا کردن کار و کسب درآمد نخواهند داشت.

باتوجه‌به نوظهور بودن بسیاری از مشاغل صنعت دارو، بسیاری از داروسازان هنوز با گزینه‌های مختلف و متنوع مسیر شغلی داروسازی آشنا نیستند؛ به‌همین دلیل در این مقاله از شهرآرا به معرفی و ارائه‌ی توضیحاتی مختصر در مورد گزینه‌های کاری متنوع پیش‌روی داروسازان پرداختیم. امیدواریم مطالب این مقاله در انتخاب شغل آینده برای دانشجویان داروسازی مفید واقع شود.

چقدر زمان می‌برد تا داروساز شوم؟

مسیر تحصیلی داروسازی معمولاً بین ۵ تا ۶ سال طول می‌کشد که شامل دوره‌های کارشناسی و دوره‌های کارآموزی می‌شود. پس از دریافت مدرک، باید آزمون‌های ملی و مجوزهای مربوطه را نیز بگذرانید.

آیا داروسازی نیاز به آموزش مداوم دارد؟

بله! داروسازی یک حرفه پویا و در حال تغییر است و داروسازان باید به‌طور مداوم با دانش و تحقیقات جدید به‌روز شوند تا بتوانند بهترین خدمات را ارائه دهند.

4/5 - (16 امتیاز)
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دو + چهارده =